Ortodonție

Ortodonția este o ramură a stomatologiei care se ocupă cu diagnosticarea, prevenția și tratamentul anomaliilor dento-faciale pentru a alinia dinții pe arcade și a obține o ocluzie (mușcătură) echilibrată, reprezentând un proces complex de aliniere a dinților pe arcadă.

Fiecare pacient este unic! De aceea, specialiștii noștri caută soluții personalizate pentru fiecare caz în parte. Fie că aveți nevoie de îndreptarea dinților din motive fizionomice, sau de redresarea acestora în scopul efectuării unor tratamente chirurgicale, parodontale sau protetice, noi vă putem ajuta cu ajutorul echipei noastre multidisciplinare, care poate elabora și realiza un plan de tratament potrivit pentru necesitățile, stilul de viață și, nu în ultimul rând, dorințele dumneavoastră.

Tratamentul ortodontic poate avea rol estetic, de îndreptare a dinților, dar și rol funcțional, în cadrul unor reabilitări orale complexe, în strânsă legătură cu cele parodontale sau chirurgicale.

Înghesuirea dinților contribuie la acumularea și retenția de placă bacteriană, favorizând sângerările sau chiar retracțiile gingivale. De asemenea, datorită poziției vicioase a dinților pot apărea tulburări de ocluzie care pe termen lung pot duce la dureri sau disfuncții ale articulațiilor temporo-mandibulare. De aceea, este foarte importantă alinierea dinților cu ajutorul aparatelor ortodontice. Pe termen lung, ele vă ajută să aveți o dantură frumoasă și sănătoasă.

Pentru a alinia dinții strâmbi sau înghesuiți este necesară purtarea unor dispozitive speciale numite aparate ortodontice. Opțiunile de tratament includ aparate dentare fixe, atașate de dinți (brackeți), aparate mobile și alte aparate adaptate fiecărui tip de afecțiune dentară.

Ele au indicații diferite, în funcție de vârsta pacientului și diagnosticul inițial:

  • Aparatele mobile sunt destinate preponderent copiilor până în vârsta de 12 ani și au rolul de a ghida erupția dentară, creșterea și dezvoltarea oaselor maxilare.
  • Aparatele miofuncționale (trainerele) sunt tot aparate mobilizabile care vizează îndreptarea și corectarea poziției mușchilor faciali, a limbii și a dinților. Terapia poate dura între 1 an și 6 luni și 2 ani și, pe lângă corectarea poziției incorecte a dinților, poate preveni și apariția altor probleme ortodontice viitoare și eliminarea unor obiceiuri vicioase.
  • Aparatele fixe se folosesc în special la adulți și adolescenți (după 12 ani).

Fiecare pacient este diferit și din acest motiv nu se poate aprecia cu exactitate durata tratamentului. Aceasta este de aproximativ 1 an și jumătate - 2 ani, dar poate fi mai mică sau ceva mai mare în funcție de mai mulți factori:

  • severitatea malocluziei
  • prezența regulată la controlul lunar
  • vârsta
  • tipul de aparat dentar ales, etc

Vârsta nu reprezintă un impediment la adulți pentru realizarea tratamentului ortodontic. Sunt situații în care pot apărea limitări ale rezultatului final, iar anumite modificări patologice deja instaurate pot fi doar ameliorate sau oprite din evoluție.

Aparatele dentare fixe

Aparatele dentare fixe reprezintă unele dintre cele mai populare opțiuni de îndreptare și aliniere a dinților, datorită rezultatelor previzibile și fiabile. Acestea sunt formate din brackeți mici atașați fiecărui dinte și uniți printr-un fir.

Aparatele fixe nu pot fi îndepărtate pe durata tratamentului și pot trata marea majoritate a problemelor ortodontice.

Durata tratamentului poate varia în general între 6 luni și 2 ani.

Aparatele fixe oferă rezultate foarte bune și unele opțiuni sunt foarte discrete, așa că cei din jur nu vor ști neapărat că aveți aparat dentar. Ați putea crede că doar adolescenții poartă aparat dentar, dar acestea sunt potrivite pentru orice vârstă și, în funcție de nevoile individuale, există o gamă de opțiuni din care puteți alege.

În funcție de aspectul lor, aparatele dentare fixe vestibulare pot fi metalice sau fizionomice, din safir sau ceramică.

Aparatele metalice pot fi argintii (preponderent potrivite adolescenților) sau rodiate, ceea ce le conferă un aspect mai plăcut.

Aparatele din safir sunt mult mai transparente decât cele ceramice și mai puțin vizibile decât acestea. Brackeții sunt realizați din cristale de safir, care aproape nu se văd și care au avantajul că nu își modifică în timp culoarea.

Incognito

Se mai numesc și aparate linguale deoarece ele se montează pe fața interioară a dinților și sunt imposibil de observat din exterior.

Avantajele acestui tip de aparat sunt:

  • Sunt invizibile când zâmbiți, fiind montate pe fața interioară a dinților
  • Se potrivesc perfect în gură, fiind realizate în laborator, din aur, după amprentarea prealabilă a dinților
  • Sunt confortabile, urmărind forma dinților

Alignerele sau gutierele transparente (Invisalign, FAS, etc.) reprezintă soluția modernă și invizibilă pentru alinierea dinților. Sunt perfecte pentru adulți și adolescenți, sunt confortabile și eficiente.

Invisalign

Aparatele dentare transparente sunt practic invizibile și arată asemănător cu gutierele. Sunt realizate pe forma dinților dumneavoastră, fiind precise și confortabile. Acestea trebuie purtate 20-22 de ore pe zi pentru a fi eficiente, dar acționează mai rapid decât aparatele clasice, scurtându-se astfel semnificativ durata tratamentului.

Aparatele transparente pot corecta o varietate de probleme, inclusiv înghesuirile sau spațierile dintre dinți și, în unele cazuri, problemele de ocluzie. Acestea vă pot îndrepta dinții fără ca alții să observe, așa încât sunt ideale dacă sunteți în căutarea unei opțiuni discrete. Sunt detașabile, așa că le puteți scoate pentru periaj și alimentație. Asta înseamnă că nu trebuie să evitați alimentele care vă pot deteriora aparatul dentar și că este ușor să vă igienizați.

TOP